DÁREK ke každé objednávce nad 700,-Kč, plechovka RedBullu 🥳

Jak zazářit se svatebním proslovem: Rady pro svědky

Svatební proslov a přípitek patří mezi nezapomenutelné chvíle svatebního dne. Jako svědka nebo otce nevěsty vás tento úkol pravděpodobně nemine a pokud vás o něj novomanželé poprosí, považujte si toho, je to velká pocta. Jak ale připravit svatební proslov tak, aby seděl jako ušitý na míru a jak se zorientovat ve svatební etiketě?

Zároveň máte jedinečnou příležitost sdílet vzpomínky, dojmy a radosti s novomanželi a hosty. Příprava na tento významný okamžik však může být někdy trochu nervydrásající.

Jak na svatební přípitek?

Slavnostní proslov vs přípitek?

Slavnostní proslov většinou probíhá před zahájením svatební hostiny a mel by být osobní a výstižný. Řečníci zaťukají na skleničku, aby upoutali pozornost hostů. Obvykle se prvního slovy ujme na svatbě otec jednoho z novomanželů, který buď nevěstu, nebo ženicha přivítá do rodiny a popřeje jim vše nejlepší na společné cestě životem. Poté poděkuje svatebčanům a popřeje hezkou zábavu. A nesmí zapomenout ani na chybějící členy rodiny a věnovat pár slov jejich památce.

Po proslovu pak následuje slavnostní přípitek, kdy všichni svatebčané stojí a společně pozvednou skleničky. Přípitek se bere na starosti úvodní řečník nebo poslední z řečníků. Aby bylo dodržené správné dekórum, skleničkami si přiťukávají pouze hosté vedle sebe sedící. Nevěstě a ženichovi se hosté na dálku symbolicky ukloní nebo zvednou pohár směrem k nim. Ideální a nejčastěji používané pro přípitek bývá šampaňské popřípadě prosecco.

Zde jsou některé tipy, které vám pomohou vytvořit skvělý a nezapomenutelný svatební proslov:

  1. Poznejte novomanžele: Přestože jste pravděpodobně blízkým přítelem nebo členem rodiny jednoho z partnerů, je skvělé mít celkový přehled o obou novomanželých. Zdůrazněte to, co je spojuje, a vytvořte tak osobní a upřímný proslov.
  2. Připravte si obsah: Vytvořte si rámec proslovu, který zahrnuje základní body, jako jsou uvítání hostů, příhody spojené s novomanželi, zvláštní momenty a vyjímečné události jejich vztahu a nezapomeňte popřát vše nej do budoucnosti. Ujistěte se, že váš proslov bude přiměřeně dlouhý - nezabíhejte příliš do detailu a nezabírejte mnoho času, ale nezapomeňte na dostatek emocí.
  3. Oslovte novomanžele a hosty: Nezapomeňte pozdravit novomanžele a všechny hosty na začátku proslovu. Vytvoříte tak srdečnou atmosféru a získáte pozornost publika.
  4. Přidejte osobní dotek: Příběhy a anekdoty z minulosti novomanželů jsou vždy vítané. Zabrousíte-li do společných vzpomínek a chvil, které jste spolu prožili, dodáte proslovu autentický nádech.
  5. Odeberte se z "komfortní zóny": Proslov před velkým publikem může být děsivý, ale nebojte se vykročit z vaší komfortní zóny. Pohled do očí, smích a propojení s publikem udělají z proslovu nezapomenutelný okamžik.
  6. Cvičení a opakování: Jak zní staré dobré přísloví? "Opakování matka moudrosti". Není nic špatného na opakovaném procvičování svatebního proslovu, třeba před drahou polovičkou nebo zrcadlem. Tím si nejen ujasníte své myšlenky, ale také se zbavíte nervozity.
  7. Závěr s přáním: Ukončete svůj proslov s upřímným a srdečným přáním pro novomanžele. Všechny dobré věci, které jim přejete do budoucna, jsou ideálním způsobem, jak uzavřít váš proslov.

Svatební proslov je příležitostí vyjádřit lásku a podporu novomanželům. Pamatujte, že nejlepší proslov je ten, který vychází z vašeho srdce. S těmito tipy a trochou přípravy můžete udělat svůj proslov vyjímečným a dodat svatebnímu dni další dávku emocí a radosti.

Svatební proslov svědka

Na co nesmíte zapomenout

Svatební proslov nemá žádnou šablonu ani oficiální vzor, vytvořte proslov pro novomanželé na míru a vyhněte se hledání nic neříkajících frází na internetu. Pak bude váš proslov srdečný a originální a vrejete se do srdcí všech přítomných. Osobní příběhy a emoce jsou u svatebních proslovů tou nejlepší ingrediencí. Vrejete se tak do paměti všech svatebčanů. Rozesmát a dojmout zároveň může být někdy oříšek, ale věříme, že to zvládente a přidáte pocit hrdosti. Uctěte jejich společnou cestu životem a vzájemnou lásku, která je provází a dovedla až k oltáři.

Jak se připravit na svatební proslov?

Nespoléhejte na improvizaci, s tím, že něco dáte z patra, raději se dobře připravte. Vše si předem uspořádejte, udělejte si myšlenkovou mapu a vytvořte si hrubou osnovu. Pokud vám nestačí zachytné body, klidně si proslov celý napište. Papír můžete mít pro strýčka příhodu pro ruce, ale čtení se rozhodně vyvarujte. Není na škodu si proslov vyzkoušet předem. Délka samotného proslovu je jen na vás, ale pár minut bohatě stačí. O to nejdůležitější je určitě lepší se podělit hned na začátku a jděte rovnou k věci.

Kdo se má svatebního proslovu ujmout?

Předepsané pravidlo na toto neexistuje. Záleží na společné domluvě a také na tom, zda dotyčná osoba chce proslov přednést. Obvykle se svatebního proslovu ujímá otec nevěsty popřípadě ženicha, ženich (někdy společně s nevěstou) a svědek ženicha.