Šampaňské

Šampaňské je typ šumivého vína, které se vyrábí tradičně pouze v oblasti francouzského regionu Champagne. Je považováno za jedno z nejprestižnějších a nejznámějších vín na světě. Může se vyrábět pouze z hroznů odrůdy Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které jsou pěstovány v regionu Champagne a samotná výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavků a omezením, které stanovují specifické požadavky na pěstování hroznů, zpracování vína a fermentaci při výrobě bublinek. Pouze víno z této vinařské oblasti smí používat název podle oblasti Champagne, ostatní šumivá vína z Francie již nesou název „Crémant“.

Šampaňské se často podává u slavnostních příležitostí a není tajemstvím, že je známé svou výjimečnou kvalitou, sofistikovaností. Je oblíbené na oslavách a významních událostech. Existuje mnoho druhů a stylů šampaňského, od suchých po sladké. Zároveń má různé úrovně kvality (základní, vintage nebo prestige cuvée).

Termín "šampaňské" je také chráněnou značkou.

 

< Zpět na slovník pojmů