Jak si vyrobit adventní kalendář?

Venku prší, teplota je kolem 10 stupňů a stmívá se dříve než bychom si přáli. Tak to bude nejspíše podzim. My dospělí často sáhneme po knížce nebo dobrém seriálu, ale pro malé i velké děti je to často nejméně oblíbené období. A o to víc, když mají například podzimní prázdniny a počasí nepřeje venkovním aktivitám. Pak se rodiče snaží vymýšlet možné i nemožné, aby děti zabavily. Navíc často jsou v rodině děti různého věku. Takže co kromě hraní karet nebo videoher, koukání na televizi nebo tvoření zvířátek z kaštanů vymyslet?

Ačkoliv se zdá, že Vánoce jsou touhle dobou ještě daleko, než se člověk naděje je tu prvního prosinec. A co začíná prvního prosince? No přece se začíná s adventními kalendáři. Jasně na kupování adventního kalendáře je možná ještě celkem brzy a navíc to neřeší problém s nudícími se dětmi. Takže?

Co kdyby si letos děti vyrobily adventní kalendář sami? Máme pro vás jednoduchý návod a navíc vás bude stát pár korun. Zapojit můžete děti různého věku a je to zábava na pár hodin :-) A pokud rádi tvoříte, bude to bavit i vás.

Na internetu najdete určitě spoustu návodů na výrobu domácího adventního kalendáře. Ten náš je vhodný pro všechny, kteří mají rádi přírodní materiály. A navíc budete potřebovat jen pár věcí, které nebudou stát majlant. Většinu je totiž najdete doma.

Co potřebuje k výrobě adventního kalendáře?

  • 2 velké papírové tašky (klidně s potiskem, využijeme vnitřní stranu)
  • nůžky
  • lepidlo
  • tužku
  • pastelky
  • jutový provázek
  • 24 malých dřevěných kolíčků
  • podložku (při používání lepidla)

Co vše si připravit na výrobu adventního kalendáře

 

Volitelné

  • vytištěná čísla
  • obrázky k vybarvení

Časová náročnost: cca 3 hodiny

Výroba papírových sáčků

Nejprve si vyrobíme sáčky, do kterých pak můžete dát sladkosti nebo dárečky. Při výrobě možná budou děti potřebovat vaši pomoc. Záleží na věku dětí.

K výrobě využijeme klasickou větší papírovou tašku z obchodu. Počet tašek, které budeme na 24 sáčků potřebovat se samozřejmě odvíjí od velikosti sáčků. My jsem stříhali sáčky o velikosti 10x15 cm (výsledná velikost je cca 8x15 cm) a potřebovali jsem tak dvě velké tašky. Ale záleží jen na vás. Je úplně jedno, co je na tašce z venku, vnitřek je vždy bez potisku a ten bude sloužit jako přední strana. A co bude uvnitř sáčků je přece fuk.

Ideální je nastříhat pruhy, které budou tedy široké 32 cm (pokud chcete mít sáček vysoký 16 cm) a délka bude podle tašky (viz obrázek). Následně pruh přehnete na půl a díky tomu vznikne “dno” sáčku. Pak už stačí jen narýsovat 10 cm pruhy a nastříhat.

Výroba papírových sáčků na adventní kalendář

Jakmile máte nastříhaných 24 pruhů, můžete přejít na lepení. Nebudeme lhát, tohle je asi ta nejméně zábavná část, ale během prvních pár kousků získáte ten správný grif a jde to celkem rychle. Takže první krok je připravit si okraje, které pak slepíme. V našem případě šlo o cca 1 cm. Každý okraj natřeme lepidlem a slepíme (tady je vidět, co bylo původně na tašce - teď to bude tvořit vnitřek sáčku). Důležité je pořádně okraje přitisknout a tadá máme hotový první sáček. Teď už stačí opakovat 23x a následně počkat až lepidlo pořádně zaschne.

lepeni_sacku_kalendare_01  lepeni_sacku_kalendare_02

 

Ozdobení hotových sáčků

Co by to bylo za adventní kalendáře bez čísel. Takže během schnutí lepidla se pustíme do čísel. Záleží jen na vás jestli si čísla, stejně jako my, vytisknete, vystříhnete a pak nalepíte nebo zda je napíšete nebo nakreslíte s dětmi na sáčky ručně. Dalším krokem je zdobení sáčků. Můžete vytisknout obrázky, které děti vybarví. My jsem se drželi vánoční tématiky, ale klidně vyberte i oblíbené postavy nebo zvířátka. Hlavně, aby to děti bavilo. Stejně tak lze kreslit přímo na sáčky, nebo je ozdobit čímkoliv jiným. Opět volba je pouze na vás. A nebo možná úplně zdobení přeskočíte a necháte je tak jak jsou pouze s čísly. V případě menších dětí bychom ale rozhodně část vybarvování nebo kreslení nepřeskakovali. Celkem 24 sáčků zabere nějaký čas a vy tak dítě zabavíte i na více dní.

vyzdoba_kalendare_01  vyzdoba_kalendare_02

Jakmile zaschne všechno lepidlo, sáčky jsou očíslované a kresby jsou dokončené, máte první část hotovou. Nyní už přichází na řadu samotné "plnění" sáčků (pokud jste ho s dětmi nevyráběli pro někoho jiného). Naplnit jej můžete dobrotami a případně malými dárky. Stejně tak ale lze do sáčků vložit i vzkaz, pokud třeba dítěti chcete dát něco, co se do sáčku nevejde. Prostě vaší fantazii se meze nekladou.

plneni_kalendare_01  plneni_kalendare_02

Teď už stačí počkat na prvního prosince a sáčky připevnit pomocí malých kolíčků na jutový provázek. Krásně bude vypadat kombinace dřevěných přírodních a červených kolíčků. Jutový provázek i kolíčky doporučujeme pořídit s předstihem, ať při instalaci nakonec nemusíte sáhnout po prádelní šňůře a kolíčkách na prádlo.

Takto připravený adventní kalendář bude krásným doplňkem dětských pokojíčků, a poslední dny do Vánoc budou ubíhat rychleji.

adventni_kalendar_01  adventni_kalendar_02