DÁREK ke každé objednávce nad 700,-Kč, plechovka RedBullu 🥳

Helium, plyn který skrývá nejedno tajemství

Helium je chemický prvek, který je lehčí než vzduch a skrývá nejedno tajemství a fascinující využití. Často ho spojujeme s balónky a směšnými hlasy z karnevalů, ale tento lehký plyn má mnohem více zajímavých aspektů, které stojí za objevování.

Helium a jeho zajímavosti

Pojďte se s námi podívat na pár fascinujících faktů, o kterých jste pravděpodobně neveděli:

  • Druhý prvek vesmíru: Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem vesmíru, hned po vodíku. Vyskytuje se zejména ve hvězdách a byl objeven až v roce 1868, ale až v roce 1928 byl teprve volně dostupný na trhu.
  • Nedetekovatelný pach: Helium je bezbarvé, bez chuti a bez zápachu. To je důvod, proč se používá nejen do balónků, ale také i v dalších oblastech. Neovlivňuje chuť potravin ani vůni.
  • Nízká teplota tání: Helium je jediný prvek, který se při normálním tlaku zkapalňuje za teploty blízké absolutní nule (-273,15 °C). Díky této vlastnosti se používá při výrobě polovodičů a elektroniky, optických vláken, v leteckém průmyslu, v raketových motorech, pro potápění do velkých hloubek či ve vojenství.
  • Není hořlavé, ale opatrně s ním: Helium není hořlavé, to z něj činí bezpečný plyn. Nicméně, i když se velmi často používá pro zábavu na party, je potřeba s ním v tomto směru zacházet opatrně. Pokud se ve větší míře dostane až do plic, může vyvolat dušení a to tak rychle, že se postižený nestihne zachránit.
  • Stabilní prvek: Helium je tak stabilní, že je jedním z mála prvků, který nevytváří chemické sloučeniny s jinými prvky. Jeho atomové jádro je tak pevné, že se z něj stává důležitá součást výzkumu jaderné fyziky.
  • Hlasy vyššího tónu: Když inhalujete helium, dochází ke změně zvukových vln ve vzduchu, což způsobuje zvýšení frekvence hlasu. Tato vlastnost se stala populární na večírcích a událostech a vytváří zábavné a výjimečné zvukové efekty.
    Pokud se tedy nechcete vzdát této zábavy, dbejte při inhalaci helia na prodýchávání kyslíkem. Určitě neopakujte nádechy helia několikrát za sebou. Po každém nadechnutí helia vždy několikrát prodýchejte vzduchem. (Doporučujeme brát v úvahu současný zdravotní stav a v případě jakýchkoliv zdravotních problémů neriskovat zhoršení stavu. Např. při srdeční vadě určitě vašemu zdraví neprospěje zrychlení srdečního rytmu.)
  • Uchovávání v přírodních zdrojích: Helium se vyskytuje v přírodě ve formě plynu, který uniká z hornin a hromadí se v nadložních vrstvách zemské atmosféry. Jejich těžba je nákladná a složitá, což způsobuje, že helium jako takové má omezený zdroj.
  • Lze jej získat z kapalného zemního plynu: Většina komerčně dostupného helia se získává z přírodních zdrojů kapalného zemního plynu, který obsahuje stopové množství tohoto vzácného plynu. Získávání helia je složitý proces, který vyžaduje speciální technologie.
  • Medicínské využití: Helium je důležité v medicíně a najde uplatnění v lékařských vyšetřovacích a terapeutických postupech. Je používáno při výrobě magnetické rezonance (MRI) a dýchacích směsí pro léčbu respiračních obtíží.
  • Vyjádření kvantového chování: V extrémně nízkých teplotách se helium chová jako kvantový kapalný, což znamená, že se chová jako jedna velká částice. Toto jedinečné chování představuje významný výzkumný předmět v oblasti kvantové fyziky.
  • Více než 30 000 tun: Taková je celková roční produkce helia.

Helium je fascinující prvek s širokým spektrem využití a unikátními vlastnostmi. Od svého objevu se stalo nezbytným nástrojem pro vědecký výzkum, medicínu a zábavu. S omezeným přístupem k přírodním zdrojům je důležité s tímto vzácným plynem nakládat ohleduplně a hledat nové způsoby jeho získávání vč. využití pro budoucí generace.

Poznámka:

Výše uvedené informace rozhodně nejsou návodem, jak při inhalaci helia postupovat tak, aby dýchání helia bylo naprosto bezpečné. Naopak - informace by měly vést k tomu, aby každý zákazník byl při této zábavě obezřetný a nepodlehl mylné domněnce, že se jedná o naprosto bezpečnou záležitost.

Helium je primárně určeno k nafukování balonků a výrobce nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případné následky při jiném použití.