Talíř

Talíř je nádobí určené k servírování jídla převážně s okrouhlým tvarem a okrajem. Pokud zabrouzdáme do historie, talíře se rozšířili v Evropě z Francie a z Itálie začátkem 14. století, kdy nahradily hliněné a dřevěné misky i prkénka. Od 19. století se staly nedílnou součástí každé domácnosti.

Klasické talíře se vyrábí z porcelánu, skla nebo keramických materiálů, v našem případě se ovšem jedná o papírové provedení. Na rozdíl od talířů, které využíváme všichni doma, jsou párty talíře nerozbitné a po oslavě či svatbě je prostě vyhodíte a máte uklizeno. Příprava stylového občerstvení nebyla nikdy jednodušší.

Jak máme druhy talířů?

  • společný talíř pro všechny návštěvníky na rautech tzv. předkládací talíř, též mísa
  • servírovací talíř - mělký talíř na který se při slavnostních událostech servírují ostatní talíře s chody
  • talíř na předkrm "předkrmový"
  • hluboký talíř na polévku
  • mělký talíř na hlavní jídlo
  • hluboký talíř s polokulovitým dnem a širokým vodorovným okrajem, který taktéž slouží na hlavní jídlo jako jsou těstoviny (určen na jídla, která nemusí krájet nožem) - tzv. kardinálský klobouk
  • dezertní talíř
  • talířek / podšálek pod hrnek na čaj či kávu

 

Související produkty

 

 

< ZPĚT NA SLOVNÍK POJMŮ