Talíř

Talíř je nádobí určené k servírování jídla převážně s okrouhlým tvarem a okrajem. Pokud zabrouzdáme do historie, talíře se rozšířili v Evropě z Francie a z Itálie začátkem 14. století, kdy nahradily hliněné a dřevěné misky i prkénka. Od 19. století se staly nedílnou součástí každé domácnosti.

Klasické talíře se vyrábí z porcelánu, skla nebo keramických materiálů, v našem případě se ovšem jedná o papírové provedení. Na rozdíl od talířů, které využíváme všichni doma, jsou párty talíře nerozbitné a po oslavě či svatbě je prostě vyhodíte a máte uklizeno. Příprava stylového občerstvení nebyla nikdy jednodušší.

Jak máme druhy talířů?

  • společný talíř pro všechny návštěvníky na rautech tzv. předkládací talíř, též mísa
  • servírovací talíř - mělký talíř na který se při slavnostních událostech servírují ostatní talíře s chody
  • talíř na předkrm "předkrmový"
  • hluboký talíř na polévku
  • mělký talíř na hlavní jídlo
  • hluboký talíř s polokulovitým dnem a širokým vodorovným okrajem, který taktéž slouží na hlavní jídlo jako jsou těstoviny (určen na jídla, která nemusí krájet nožem) - tzv. kardinálský klobouk
  • dezertní talíř
  • talířek / podšálek pod hrnek na čaj či kávu

 

< Zpět na slovník pojmů

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení